Tekst: Sarah Fluit

Na hun laatste, experimentelere album “Notes On A Conditional Form” heeft The 1975 bewezen misschien wel één van de meest veelzijdige bands van dit moment te zijn.  Na twee jaar zijn ze eindelijk terug met hun langverwachte nieuwe album “Being Funny In A Foreign Language”.  De band begon in 2002 met het maken van muziek. Sinds die tijd zijn we 4 studio-albums en vele prijzen verder. The 1975 werd onder andere bekroond met de titel ‘Best Band In The World’ door NME Magazine. 

Het album opent zoals gewoonlijk met het zelfgenoemde ‘The 1975’, waarvan de pianoklanken je doen denken aan ‘All My Friends’ van LCD Soundsystem, een band waar zanger Matty Healy zich al vaker vol lof over heeft uitgesproken. Het nummer begint al met de cynische en intrigerende teksten waar wij Healy van kennen. Zo rijmt hij woorden als cynical, adderall, vitriol en aperol en bevat het teksten als ‘You’re making an aesthetic out of not doing well’.  Deze interessante teksten zien we ook weer terug in ‘Part of The Band’, uitgebracht als eerste single van het album. Dit nummer zit vol met neurotische uitspraken en fascinerende teksten als “So many cringes in the heroin binges / I was coming off the hinges / living on the fringes of my, my, my imagination”. De zenuwachtige strijkers in combinatie met het prachtige folk-rock geluid op de achtergrond maakt deze single tot een schitterend geheel. 

Het 80’s klinkende ‘Happiness’ is één van de beste pophits die de band in jaren heeft uitgebracht. Zoals de titel al zegt, zit deze single vol vreugde en de saxofoonklanken die we in al eerder werk van de band zijn tegengekomen. Single opvolger ‘I’m In Love With You’ heeft diezelfde klassieke pop klank waar de band bekend om staat. Onder prachtige soul-ish ballads als ‘All I Need To Hear’ en ‘Human Too’ zit een parel verstopt. ‘About you’ is schitterende paring van Healy’s iets lagere stemgeluid en het meer vrouwelijke geluid van Carly Horst, de vrouw van gitarist Adam Hann. Dit nummer is een mix vol synths, violen en een bijna buitenaards geluid. 

De band is overduidelijk volwassen aan het worden. In tegenstelling tot hun laatste album klinkt “Being Funny In A Foreign Language” als een prachtig geheel van Matty Healy’s indrukwekkende teksten en sounds die deze band keer op keer verfrissend en uniek maken. Voor fans is dit album als thuiskomen.

Label: Mattan / Dirty Hit

Foto: Samuel Bradley

Pic credit: