Tekst: Lucy Olsman

Hier is hij dan: De Ierse indierockband The Academic brengen op 10 februari hun langverwachte tweede studio album Sitting Pretty uit, met een geluid sterker en ritmischer dan ooit tevoren! Het populaire viertel grossiert in soms zwoele, soms energieke en catchy gitaar nummers, waarmee ze soms doen denken aan de muziek van bijvoorbeeld the Kooks. Niet alleen in eigen land geniet de groep populariteit, ook buiten de landsgrenzen kunnen ze rekenen op een warm onthaal. Nederland ontbreekt hier niet in, gezien ze hier hits scoorden met singles als Different, Mixtape 2003 en Bear Claws. De dertien nummers waaruit Sitting Pretty is opgemaakt hebben een stabiele basis door het kenmerkende gebruik van ritmische drums en patronen van gitaar riffs. Toch houdt elk nummer je op het puntje van je stoel, door het experimenteren met verschillende instrumenten en tonen die varieren per lied.

Het album start met een titel die de interesse prikkelt: ‘Pushing up Daisies’, een nummer vrolijk op het eerste gezicht, maar met een briljant contrasterende tekst. De zanger Craig Fitzgerald beschrijft het wakker worden in een depressieve staat. Hij werpt licht op zijn situatie: “I’ve learnt to live, seeking council / To be a better man / Can’t say it’s helped, I’m still doubtful,” beschrijvend hoe het, ondanks therapie, niet altijd even geweldig met hem gaat. De groep heeft dit meesterlijk in een vrolijk jasje gebreid van instrumentals weten te wikkelen. Het lied vloeit over in zijn opvolger, ‘Don’t Take It Personally’, welk thema meer ingekleurd is door liefde. Of liever, het gebrek ervan. Er wordt gezongen over een liefde die ooit rooskleurig leek, maar de zanger zingt tevergeefs: “you and me can’t go much further.” De mogelijkheid bestaat dat de zanger een waargebeurd verhaal op papier heeft weten te zetten. De bijna zomerse klanken dansen verder door de reeks nummers, tot we bij ‘Homesick’ arriveren. Hier krijgt het album een meer melancholische draai. Nog altijd ritmisch, maar wel degelijk droeviger. “There is only so much you can grow / When you’re waiting for spring.” De zanger verwijst wederom naar een liefde die niet heeft mogen bestaan. Gelukkig lijdt het talent van de groep niet onder deze jammerlijke gebeurtenissen.

Het wordt duidelijk dat the Academic een talent hebben voor het omtoveren van hun levenservaringen en gevoelens tot een kunststukje die vele hoofden doen draaien. Het album lijkt een verzoening met alle verschillende indrukken die het leven de vier jongens toewerpt. Het is alsof ze met de catchy, vrolijke muziek proberen te zeggen dat het leven met al zijn ups & downs de moeite waard is. Met deze insteek zal het album ongetwijfeld populair worden, gezien het lastig is om stil op je stoel te blijven zitten bij het luisteren hiervan. ‘Sitting Pretty’ komt als geroepen: vlak voor het weer warmer wordt. Het voelt als het perfecte album om de lente en zomer mee af te trappen. Zet deze knaller aan en laat je meenemen op de ritmische reis die deze Ierse rocksterren aan je willen laten zien!

Mattan Records