Tekst: Wim du Mortier

The Jayhawks hebben niets meer te bewijzen. De band gaat al decennia mee en produceert nog steeds platen vol mooie liedjes ergens tussen alt-country en indie zwevend. Of noem het keigoede indie-liedjes in een country-verpakking met geweldige snerpende gitaarsolo’s.

Door de jaren heen zijn er wel wat turbulente bandwisselingen geweest maar voor XOXO keert de band terug naar een lang bestaande kern met normaal gesproken de meest productieve componist Gary Louris samen met Marc Perlman, Karen Grotberg en Tim O’Reagan. Nieuwe ontwikkeling is dat voor dit album een bijdrage wordt geleverd door alle bandleden, zowel als schrijver van liedjes als vocaal.
Dat zal vast de verklaring zijn waarom XOXO wat wisselvalliger is dan voorgaande albums. Er staan weer pareltjes op zoals opener ‘This Forgotten Town of symfonisch Homecoming’, waar de feeërieke Crosby, Stills, Nash, & Young-waardige samenzang mag schitteren. Daar staan steviger rockende liedjes tegenover zoals ‘Dogtown Days’ en ‘Society Papers’ (met een overstuurde baspartij in de hoofdrol) waarin The Jayhawks wat betreft energie en sound dicht tegen het repertoire van een band als The Posies aankruipen. Maar ook door Grotberg gezongen ballades en ‘Living In A Bubble’, een vrolijke honky-tonk shuffle dat uitsteekt als een zwerende vinger op XOXO.
XOXO is voor verstokte fans van The Jayhawks een aardige plaat, maar te wisselvallig om nog echt indruk te maken.

Thirty Tigers/ Sham