Tekst: Shannon van Eis

Het post-punk vijftal uit Ierland dat zich ‘The Murder Capital’ noemt, komt na hun debuutalbum ‘When I Have Fears’ weer met een nieuwe plaat. Een plaat die is uitgebracht onder een label dat ze zelf tot werkelijkheid gemaakt hebben: Human Season Records. Het repertoire van de band uit Dublin kun je omschrijven als rauw en somber, maar vooral muzikaal geweldig georganiseerd. Eerder speelden ze als supportact voor mede-Ieren Fontaines D.C. Ook maakten ze ooit een verschijning op het Amsterdamse festival London Calling. Dan is de conclusie dat je deze muziek prima in dezelfde playlist als Shame en IDLES kunt zetten.

Als een band voorafgaand aan de albumrelease vier totaal anders klinkende singles uitbrengt, móét dat wel veel goeds beloven. Zo voorkom je namelijk dat mensen een beeld krijgen van hoe het album zal gaan klinken. Zo klinkt ‘A Thousand Lives’ als een echte opvolger van het debuutalbum en is ‘Return My Head’ daar weer een tegenhanger van. Het poëtische ‘Ethel’ wordt gedragen door Joy Division-achtige gitaren en mondt uit in een hevige drum- en gitaarpartij. ‘I always wanted it to be like this for us / Having our first kid / Name her Ethel’.

De openingstrack ‘Existence’ duurt iets langer dan een minuut. We horen er enkel de vocals van leadzanger James McGovern. Soms gepaard met stilte, soms gepaard met chaotische achtergrondgeluiden. ‘Existence fading / Existence / Exist .’ De transitie naar ‘Crying’ is zó subtiel dat het precies past. Het nummer bevat agressieve en vooral indrukwekkende gitaren die terugverwijzen naar het debuut van de Ierse band. 
‘The Stars Will Leave Their Stage’ bestaat uit nieuwe dreunende elementen en gitaareffecten, die de band eigenlijk verrassend goed passen. Dan volgt het contrasterende  ‘Belonging’ wat even griezelig als mooi klinkt. Titeltrack ‘Gigi’s Recovery’ laat zien dat het grootse geluid van The Murder Capital zeker niet weg is. Daarbij zou je kunnen zeggen dat het geluid zelfs opnieuw is uitgevonden. ‘Gigi, you never left me.’ Een weloverwogen keuze is de slottrack ‘Exist’, wat lijkt alsof het antwoord geeft op ‘Existence’. ‘Existence changing / Existence / Exist.’

Mensen die al langer bekend zijn met The Murder Capital hoeven zeker niet bang te zijn. ‘Gigi’s Recovery’ laat zich van verschillende kanten zien in combinatie met het oude vertrouwde. Gedurende het album wordt er constant een centrale vraag gesteld: wat betekent het om te bestaan? Voor de band werd ‘Gigi’s Recovery’ een symbool voor het werk wat ze niet alleen voor het belang van kunst deden, maar vooral voor zichzelf. 

The Murder Capital staat op 14 februari in Paradiso.

Human Season Records / Mattan Records