Tekst: Susanne van Hooft

Vandaag verschijnt het album ‘When I Have Fears’ van de Ierse post punkband The Murder Capital. Hoewel de band nog geen twee jaar bestaat, heeft het een enorme live reputatie opgebouwd. Voor Nederland was Eurosonic het kennismakingsmoment; hierna was het vijftal op vele festivals te zien. Dit weekend staat The Murder Capital op Lowlands.
Zoals de titel van het album al verraadt, is ‘When I Have Fears’ een openhartig relaas waarmee de bandleden zich kwetsbaar durven op te stellen. Tegelijkertijd lijken ze met een verbazingwekkende trefzekerheid hun boodschap over te brengen. Wat hierbij mogelijk helpt, is dat het album eigenlijk draait om één ingrijpende gebeurtenis: de zelfdoding van een goede vriend. Dit loopt als een rode draad door het album. Deze zelfmoord vond plaats in de periode dat The Murder Capital begon. Voor zanger James McGovern is het schrijven van nummers hierover een manier om dit verlies een plek te geven. Toch is ‘When I Have Fears’ niet zozeer een album over de dood, als wel een ode aan het leven en vriendschap.

Het album opent met onheilspellende gitaren die nog aftastend klinken, hiermee wordt je als luisteraar de wereld van The Murder Capital ingelokt. Al snel vallen agressieve drums en bas in, en wordt de muziek dreigender.  Een waardige opener, dat de sfeer van het album goed weergeeft: intens en emotioneel.
De teksten van de nummers zijn zorgvuldig doordacht en vaak poëtisch geformuleerd, zoals ‘Came home from somewhere/ Somehow covered in myself/ Came home from nowhere/ Somehow now I’m someone else’ in ‘Slowdance I’. Dit nummer krijgt een vervolg in ‘Slowdance II’. ‘Slowdance II’ is een indrukwekkend instrumentaal nummer. De drums en bas beginnen met een rustige bakermat neer te leggen, waarop de gitaar rond danst. Vervolgens worden de drums en bas meegenomen in de wervelwind van de gitaren. Aan het eind van het nummer gaat de storm liggen, klinkt nog even een eenzame gitaar, maar wordt de rust verder volmaakt door een cello. Als luisteraar blijf je een beetje uitgeput na de storm achter. Gelukkig volgt daarna het New Order-achtige nummer ‘On Twisted Ground’. Hierop is de invloed van producer Flood (van o.a. Nick Cave and the Bad Seeds, Smashing Pumpkins, New Order) goed te horen. Nóg ingetogener is ‘How The Streets Adore Me Now’. De kenmerkende lage stem van McGovern draagt bij aan de sombere – of desolate- sfeer van deze nummers. Als tegenhanger biedt het album ook meer uptempo nummers, zoals de eerder uitgebrachte ‘Feeling Fades’, ‘More Is Less’ en ‘Don’t Cling To Life’.
‘When I Have Fears’ is een indrukwekkend betoog over liefde en vriendschap, waarin verschillende emoties als een achtbaan langskomen en dat je overdonderd achterlaat.

Lees hier het interview dat we met The Murder Capital hadden.