Tekst: Shannon van Eis

Voor het Engelse trio uit Lincolnshire is het afgelopen jaar erg druk geweest. Meer dan terecht werden zij onder andere beloond met een plek in de NME Top 100 van 2022. Indie-punkband The Rills heeft met hun grappige filmpjes op TikTok een behoorlijk aantal nieuwe luisteraars binnen weten te halen.  Nadat de band veel tijd in de opnamestudio’s had doorgebracht, is Do It Differently er dan eindelijk. Afgelopen vrijdag werd deze uitgebracht via Nice Swan Records, het label waar we eerdere releases van de bands Sports Team en FEET van kennen.

Het eerder uitgebrachte en tevens openingstrack ‘Skint Eastwood’ schetst een verhaal over een cowboy die achtervolgd wordt door het idee van eenzaam zijn. Fietsend door de straten van Lincoln is hij op zoek naar genegenheid. Of hij dat nu krijgt door stelen, bedelen of lenen, maakt hem niet uit. De bridge en outro bevatten een doordringende boodschap: ‘Just remember to pick your hat up, cowboy.

Dingen op je eigen, creatieve manier doen; titelsong ‘Do It Differently’ is een heerlijk koppig nummer. The Rills zijn van mening dat er een keer verandering moet komen in de saaie dagelijkse gang van zaken. Dat laten ze blijken door de met humor geschreven teksten: ‘Well, you could say we like to do it differently.’ Behalve deze al eerder uitgebrachte singles staan er twee gloednieuwe nummers op de EP. ‘This Is Hell’ kent voortstuwende gitaarriffs, waarbij we worden verwezen naar het geluid dat doet denken aan een jongere Arctic Monkeys. Het gevoeligere ‘Never Around’ is een rustigere track wat gaat over je verleden onder ogen zien.

Er is geen twijfel over mogelijk dat deze band een nóg groter publiek verdient. Met een headline tour in Europa in zicht ziet de toekomst voor zanger Mitch Spencer, bassist Callum Warner-Webb en drummer Mason Cassar er veelbelovend uit.

Je kunt The Rills live zien op donderdag 29 september in V11 Rotterdam.

 Nice Swan Records