Tekst: Theo Stepper

Dan Donnely is al ruim 25 jaar actief als muzikant. Je zou de uit Belfast afkomstige zanger/gitarist kunnen kennen van The Levellers en van The Wonderstuff. Samen met Goulven Hamel, met wie hij in de Franse supergroep The Celtic Social Club speelt, en drummer Anth Mills is hij recent een nieuw project gestart: The Wooden Faces. 

Met Flying The Wrong Way raakt hij direct een gevoelige snaar met albumopener ´Way To Be Saved´ dat een uitgebalanceerde mix is tussen rock en folk. Op ´Edge of Town´ is ligt het zwaartepunt meer bij (Keltische) folk, en hier zijn dan ook invloeden te horen van de muziek die Hamel en Donnely met CSC maken. Ook op ´Speed Of The Sound Of Loneliness´ kan je zonder aarzelen het predicaat folk plakken, al neigt dit nummer dan weer meer naar het geluid van The Levellers. Hetzelfde geldt voor het gevoelige ´Trust Me´.
Donnely heeft eind vorig jaar al aangegeven dat hij graag een album wilde opnemen met muziek in de trant van onder andere Tom Petty en REM en dat is goed gelukt. Het merendeel van de songs heeft een onmiskenbare Petty-sound en als dit album is bedoeld als hommage, dan is dat zeer geslaagd. Ook liefhebbers van REM zullen zich bij dit album prima thuis voelen. Een goed voorbeeld is ´Doubts´, al doet dit nummer ook denken aan Billy Joel.
Lang verhaal kort: Flying The Wrong Way is een tijdloos album dat voor liefhebbers van folk georiënteerde alternatieve rockliefhebbers een absolute no-risk-aanschaf is.
Wie toch van lange verhalen houdt volgt hieronder nog wat extra informatie.

Flying The Wrong Way is behalve een lekker album namelijk ook een interessant geluidsexperiment. Het is tegelijkertijd analoog en digitaal opgenomen. Voor deze recensie maakten wij gebruik van de digitaal gemasterde versie, maar we kunnen ons prima voorstellen dat de nummers zich goed lenen voor analoge opname, want we horen voornamelijk akoestische gitaar, 12-snaar, elektrische gitaar, drums en geen synthesizers. Dat de opnamen plaatsvonden in een trappenhuis, maakt dat op de analoge opnamen de natuurlijk galm is terug te horen, terwijl die digitaal natuurlijk is weggepoetst en vervolgens met computer is ingeregeld. Daarnaast konden eventuele technische foutjes worden weggepoetst en dat maakt de analoge opname wellicht charmant, want die zitten daar nog in het uiteindelijke resultaat. De analoge opname is in beperkte oplage verkrijgbaar op cassette en komt inclusief code voor de digitale download.

Gentlemen Recordings