Tekst: Theo Stepper

Stiekem hopen we dat bands zich blijven ontwikkelen. Uiteraard moeten ze dan wel gelijke houden met onze eigen smaak en daar wringt hem vaak de schoen. Bij de laatste van Wallace Vanborn hebben we daar gelukkig geen last van. Hoewel het vijf jaar geleden is dat het laatste – excuus, inmiddels voorlaatste album – van het Gentse rocktrio uitkwam, klinkt A Scalp For Tribe als een debuut. Het is niet alleen alsof de band een draad oppakt, die is blijven liggen, wij voelen ons ook tenminste vijf jaar jonger na beluisteren.

Goed nieuws dus voor de fans, die dit album zonder twijfel kunnen aanschaffen, want de vierde van Wallace Vanborn is niet alleen een bonte proeve van bekwaamheid, het borduurt ook voort op hetgeen de Gentenaren eerder hebben laten horen. Net als voor hun eersteling uit 2010, Free Blank Shots, heeft het trio het heft in eigen hand genomen en zelf de productie gedaan. Het resultaat is strak, gelaagd, gevarieerd en verrassend, zoals reeds te horen was op de eerste single ‘From A To Yellow’. 

A Scalp For Tribe wordt geopend met het knalnummer ‘Am I The One You’re Looking For’, een beuker van de bovenste plank, stonerrock die doet denken aan Queens Of The Stone Age en Triggerfinger. Als het bedoeld is als wake up call dan zijn de Belgen geslaagd. ‘Heart Is Where The Home Is’ pakt door in overdrive met lekkere riffs en een goede groove. ‘Devil In A Brother’ is een fijne cross over van stijlen: hardrock, nu-grunge en een rapcore-achtig refrein. Het midden van het album is gereserveerd voor de langste nummers van de plaat, op ‘Mastering Ascension’ en ‘You Shot The Punching Ball’ lijkt bij vlagen het gas enigszins te worden teruggenomen zonder dat het venijn verdwijnt. 

Het festivalseizoen is net afgesloten, maar A Scalp For Tribe is een open sollicitatie van Wallace Vanborn die menig zichzelf respecterend organisator met goed fatsoen niet naast zich kan neerleggen. Benieuwd wie de handschoen als eerste oppakt!

PIAS/TSR