Tekst: Wim du Mortier

Voor de laatst verschenen single van !!! riep de band fans op om hun favoriete foto’s van hun katten op te sturen. De leukste zou op de hoes komen. Dat werd uiteindelijk een rare onscherpe plaat van een zwarte kat die in de schemering boven je uittorent en je vanaf een muurtje of iets dergelijks met grote ogen aankijkt. Met een stift zijn er snorharen bijgetekend. Ook op de nieuwe plaat van !!! worden we aangekeken door een kat in het donker. Geen foto dit keer maar een artistieke impressie in felle kleuren waarop we de ogen als stralende lampjes zien.

Op een gekke manier representeert die fascinatie voor katten de eerste oppervlakkige indruk die de muzikale uitspattingen van de punkfunkformatie uit Sacramento kunnen maken. Het is hedonistisch, gaat om het buikgevoel, om de funk en het energiek dansen. Ook de teksten van !!! hebben soms een diepgang van een mierzoete milkshake-banaan. ‘Why won’t you let the rhythm change you, why won’t you let it rearrage a thing or two, or 3 or 4, fuck it more’, klinkt het in openingsnummer ‘Let It Change U’. Het lijkt er allemaal op gericht je te laten voelen alsof je favoriete kat zich spinnend op je schoot nestelt: warm, zorgeloos, geborgen, aanhankelijk. Tegelijk is je kat eigenzinnig, onvoorspelbaar en geen greep op te krijgen. En die scherpe nageltjes…

Sinds 2001 maakt de formatie rond de boomlange blikvanger Nic Offer aan de lopende band platen die het randje opzoeken van een toegankelijke dansbare mix van house, disco, funk en het gedurfde experiment. Al doende ontwikkelden ze een eigen geluid. Dat punkgevoel maakt deze band ook voor liefhebbers van indie te pruimen en als je een beetje houdt van vette synths, diepe beats en nachten lang dansen zou dit zomaar kunnen uitgroeien tot een aanhankelijke onuitblusbare liefde. 

De afgelopen jaren lijkt het of de band een sprint heeft ingezet en verschijnt steevast elke twee jaar een nieuw album met genoeg muziek om niet op één lp te passen. En in de ontwikkeling schuift !!! langzaam een beetje op naar meer toegankelijke vet dansbare electropop en verdwijnt het pure experiment een beetje naar de achtergrond. Maar niet getreurd, veel van de composities zijn krankzinnig genoeg om spannend te blijven. En er staan toch altijd weer van die tracks op die je bij de eerste keer beluisteren verwonderd doen opkijken. Het moet worden gezegd; er staan ook zwakkere chaotische tracks op hun platen.

De nieuwe plaat van !!!, Wallop, past niet in die ontwikkelingslijn. Gebleven zijn de sound, moddervet als een zwoele zomerse nacht, en een serie liedjes die er makkelijk inglijden, je kont laten bewegen en een glimlach op je gezicht toveren. Lichtvoetig ‘Couldn’t Have Known’ bijvoorbeeld. En er zijn weer pure dancetracks zoals ‘Of The Grid’ met vocalen van Meah Pace die het goed gaan doen op de dansvloer. 

Anderzijds komt de eigenaardige kant van !!! dit keer weer ruimschoots aan bod. Nummers als ‘$50 million’ en ”Rhythm Of The Gravity’ klinken opgejaagd en overstuurd, als The Prodigy-light. En misschien wel eigenzinnig hoogtepunt ‘UR Paranoid’ voert je mee in een trip op de dansvloer die niet helemaal gaat zoals je zou willen. Leuk is dan weer dat die uitspatting rücksichtlos back-to-back wordt gezet tegen zoete disco in ‘This Is The Door’ met opnieuw een bijdrage van Meah Pace: vanuit een muffe kelder vol gestoorde gasten met tattoos staan we opeens in de felle lichten van een disco in de jaren zeventig. Lekker hoor… Wallop is opnieuw een plaat om fijn bij uit je bol te gaan, zonder sporadische inzinkingen dit keer. 

En voor wie het nog niet weet: !!! is een live-sensatie. De band is op Sinterklaasavond te zien in Bitterzoet.