Tekst: Paul van der Zalm

Laten we doen alsof er niets veranderd is, dat we gewoon weer naar concerten en festivals kunnen om bandjes te bewonderen. En als wij dan ons dan verbeelden dat een van die bandjes Waltzburg is, dan fantaseert deze vriendengroep uit Nijmegen dat die optreedt voor ons. Dat gevoel weet het vijftal in ieder geval goed over te brengen in de vijf nieuwe liedjes die vandaag het licht zien.

Het eerste nummer klinkt meteen vertrouwd en heeft die typische Waltzburg-kenmerken: de open en heldere productie, de wat afgemeten zang van Menno Krivokutya met tweede stem van Nicole Jansen en de speelse arrangementen. De titel ‘Cleo’ zou heel goed een verwijzing kunnen zijn naar de gelijknamige muze uit de Griekse mythologie.
In de drie daarop volgende nummers is echter duidelijk te horen dat de band het afgelopen jaar niet heeft stilgezeten en nog verder naar elkaar gegroeid is: de productie is rijker, de samenzang is hechter en de liedjes liggen erg goed in het gehoor. Dat blijkt allereerst in ‘Commute’, waar de titel van de EP van afgeleid is en dat gaat over de twijfels van een trip naar Londen. Dan gaat het tempo flink omhoog in ‘Sure Shine’ waarin we juist weer “at least I do not pretend’ horen. Hoogtepunt is de terechte single ‘Inbetween’, een erg catchy nummer met een verrassende coronaclip. Volgens Krivokutya gaat de tekst van dit nummer over “het gevoel second best te zijn, je een fraudeur voelen in het leven, hoe terecht of onterecht dat gevoel ook is.” Voor deze track geldt in ieder geval het laatste. Afsluiter ‘The Land’ is van een iets andere orde. Dit liedje klinkt wat somberder en we horen hier alleen de zanger tegen de achtergrond van een lang aangehouden drone en een terugkerend motiefje.

Al met al is deze release een waardige opvolger van het debuutalbum ‘Cut The Wire’ met single ‘Gotor’, het meest aangevraagde nummer van 3FM Serious Request 2019.
Onlangs stond Waltzburg weer eens op het podium van Doornroosje in het kader van het VPRO-programma ‘Muziekstad’ van Eva Koreman. Die uitzending is hier nog terug te kijken:

Eigen beheer