Tekst: Jaap van Hamond

Al lang was er niet meer zo’n hype rond een debuutalbum als bij dat van het Britse indie rock duo Wet Leg. En hoewel het album vol zit met onverstoorbare hooks, hilarische teksten en vermakelijke songwriting, is het beeld wat de twee van zichzelf schetsen enigszins vaag.

Wet Leg, bestaande uit Rhian Teasdale en Hester Chambers, komen van het eiland Wight, vlak onder de Engelse zuidkust, waar ondanks de dorpscultuur een levendige muziekscene leeft met onder andere het Isle of Wight Festival (aka ‘het engelse woodstock’). Debuutsingle ‘Chaise Longue’ arriveerde in 2021 en eiste virale aandacht door middel van absurde teksten (“Is your mother worried? Would you like us to assign someone to worry your mother?”) droogjes gezongen door Teasdale, met een felle instrumental eronder. Meerdere singles volgden en nu dus een album, getiteld naar de band zelf. En voor het grootste deel wordt er doorgezet wat in de singles werd beloofd: simpele maar zeer onderhoudende indie rock met een vleugje post-punk revivalism. Invloedrijke band Pavement komt in ons op, maar Wet Leg zorgt er voor om op zichzelf te staan door de onwaarschijnlijke bond tussen het absurde en het herkenbare. Zelfverloochening, vervelende exen, mid-20s onrust, allemaal bekende onderwerpen maar Wet Leg geeft er hun eigen sarcastische twist aan: ‘The world is caving in, and I’m kinda struggling, I kinda like it cause it feels like being in love’, klinkt het bijvoorbeeld op opener ‘Being in Love’.
Hoewel ‘Wet Leg’ voor geen seconde overkomt als onoprecht, mist er soms toch een stukje identiteit. Neem de lange schreeuw aan het einde van ‘Ur Mum’, die een ware ontlading had kunnen zijn (a la ‘I Know The End’ van Phoebe Bridgers’) maar in plaats daarvan gehoorzaam onderin de mix blijft hangen. Het roept de vraag op wie Teasdale en Chambers zijn achter de geestige teksten, pakkende gitaarmelodieën en strakke drums.

Dat alles neemt niet weg dat Wet Leg gewoonweg leuk is om naar te luisteren. Ze zijn nonchalant in hun brutaliteit, vaardig in hun spel, en effectief in hun songwriting. Nu maar hopen dat ze op toekomstig werk iets minder met de rug naar het publiek staan dan op de cover. Ze zijn live te zien op 19 mei in Nijmegen, 20 mei in Rotterdam, 21 mei in Amsterdam, 26 mei in Utrecht en op Lowlands festival in augustus.

Label: Domino Recording Company/ V2