Tekst: Theo Stepper
Artwork Estera Marysia

Yip Roc haalde via crowdfundplatform Voordekunst voldoende centjes op om een debuut-ep op te nemen die via Butler Records het levenslicht ziet. De eerste van Yip Roc heet 15 en bevat zes explosieve en uiterst dansbare nummers die elementen van pop, rock, garage en punk in zich hebben. De titel verwijst naar de gelijknamige track, ´Fifteen´, waarmee de B-kant wordt geopend. Het blijkt een oorwurm in de positieve zin van het woord, die vrijwel direct blijft hangen. Het nummer begint vrij rustig, maar schijn bedriegt, want al gauw worden we meegenomen op een wilde rollercoaster met pakkende gitaarriffs, rollende drums en heerlijke basriedels. Het is exemplarisch voor de overige vijf nummers op 15.

Dat de band hoge ogen gooide tijdens de Popronde van 2018 zal niemand die dit schijfje draait verbazen. Wat is het ook jammer dat we de band de komende tijd niet live kunnen bewonderen, want met materiaal als dit speelt het uit Utrecht en Amsterdam afkomstige Yip Roc met gemak zalen, tenten en complete festivalweides plat. ´K-hole´ bijvoorbeeld klinkt lekker gestoord, en bevat een aantal fijne wendingen die het mogelijk maken om ongegeneerd op uit je dak te gaan. De track stond al enige tijd op Spotify, evenals ´Mishit´ en ´Zubra´, beide ook nummers waarop het onmogelijk is om stil te zitten. Yip Roc bevat zoveel energie en gekte, dat je er wel opgewonden van moet raken.

Hoewel het volslagen origineel klinkt, deed iets in de muziek en met name de zang ons denken aan Jane’s Addiction, zodat we het debuut van die band ook maar weer eens uit de kast trokken. Bedankt Yip Roc, want in tijden zoals deze, dat er weinig nieuwe platen uitkomen, is het voorwaar geen straf om weer eens op een oude bekende gewezen te worden. En bedankt ook, dat de crisis jullie niet heeft weerhouden om toch gewoon met iets nieuws te komen. Dat 15 juist nu uitkomt, betekent alleen maar dat we meer tijd hebben om ernaar te luisteren en dat doen we dan ook van harte!

Butler Records